Nu invigs bostäderna på Lasarettsbacken 5

Den 30 september invigs de tre bostadshusen på Lasarettsbacken 5 vid cykelbron Svingen i Umeå universitetsstad. Inflyttningarna har skett i etapper och nu är den sista etappen klar – och därmed överlämnas bostäderna till Umeå universitet, som blockhyr samtliga 167 lägenheter. Det är fastighetsbolaget Gazette AB, som samägs av Balticgruppen och VK Media, som står bakom projektet.

På Lasarettsbacken i Umeå universitetsstad, vid krönet av cykelbron Svingen, har den första etappen av Hamrinsberget pågått sedan 2021. Etappen har omfattat ombyggnationer av kontorslokaler i Kunskapens Hus samt den befintliga kontorsbyggnaden som har omvandlats till bostäder och två nya punkthus har uppförts.

De tre bostadshusen, vilka tillsammans inrymmer 167 bostäder, är nu inflyttningsklara – och därmed är etappen i mål. 

– Vår vision är ett Umeå som genom hållbar tillväxt når 200 000 år 2050. Att länka samman Umeå centrum – via Östra Station och Hamrinsberget – med Universitetsstaden är en del i vår strategi. När vi tillför en mix av både bostäder och verksamheter så rör sig människor i området fler av dygnets timmar och det ökar tryggheten, säger Jonas Olsson, vd och ägare Balticgruppen.

Han fortsätter:

– Det finns också ett stort behov av bostäder i Universitetsstaden och dessa 167 lägenheter stärker Umeå som en kunskapsnod. Det känns fint att vi är i mål med projektet och får lämna över bostäderna till Umeå universitet.

Bildgalleri

Möjliggörare för projektet

Både Umeå universitet och Region Västerbotten har från starten varit positiva till att tillföra fler bostäder i området av Universitetsstaden, och det har varit en viktig pusselbit för förverkligandet av projektet

Unga forskare och doktorander hyr bostäderna

Umeå Universitet har tecknat ett blockhyresavtal med Balticgruppen, vilket innebär att de hyr alla bostäder. Lägenheterna ska hyras ut som instegsboende till företrädesvis yngre forskare för att främja internationalisering och rörlighet mellan lärosäten.

– Att kunna erbjuda forskare en första bostad gör att Umeå universitet står konkurrenskraftiga gentemot andra städer. Det möjliggör att Umeå blir ett attraktivt alternativ och vi hoppas de som flyttar hit trivs i Umeå och stannar kvar här, säger Hans Wiklund, Universitetsdirektör, Umeå universitet.

Umeå Universitet har tecknat ett blockhyresavtal med Balticgruppen, vilket innebär att de hyr alla bostäder. Lägenheterna ska hyras ut till universitets doktorander och unga forskare, som har behov av ett korttidsboende.  

Stort miljötänk och miljöcertifiering

Tack vare att det befintliga kontorshusets stomme återbrukats har miljöpåverkan minimerats. Att behålla stommen, istället för att riva och bygga upp ett nytt hus, har halverat klimatpåverkan.

De tre bostadshusen certifieras även enligt Miljöbyggnad Silver och får energiklass B.

OF Bygg har varit samverkansentreprenör för byggnationerna med underentreprenörerna Umia och Umeå Entreprenad.

Mer om fastighetsbolaget Gazette

Det är fastighetsbolaget Gazette AB står bakom etappen. Gazette AB är ett samägt bolag som ägs till 50 procent av Balticgruppen AB och till 50 procent av VK Media AB. Det är Balticgruppen som förvaltar Gazette AB.

Läs mer om projekt Hamrinsberget här: https://www.balticgruppen.se/projekt/hamrinsberget/