Återbruk av stomme minskar klimatpåverkan
På Lasarettsbacken 5, vid cykelbron Svingen i Umeå universitetsstad, har tre bostadshus färdigställts. Ett av husen har tidigare varit en kontorsbyggnad och har nu byggts om till bostäder. Här har husets stomme återbrukats i syfte att minska klimatavtrycket.
– Vi behöver testa nya idéer och metoder när vi bygger för att göra det så hållbart som möjligt, säger Joel Edeblom, byggprojektchef på Balticgruppen.
Utvecklingen av Hamrinsberget kommer ske i etapper och är en del i Balticgruppens strategi för att Umeå ska växa hållbart. Detta genom att knyta samman Umeå centrum och Universitetsstaden med förtätning. Genom förtätning kan även den befintliga infrastrukturen nyttjas som exempelvis vägar, vatten och avlopp – istället för att anlägga nytt, vilket bidrar till en hållbarare utveckling av Umeå.
Etapp 1 klar 2024
Den första etappen av projekt Hamrinsberget etapp 1 blev klar hösten 2024 och den har omfattat ombyggnationen av kontorslokaler i Kunskapens Hus samt tre bostadshus på Lasarettsbacken vid cykelbron Svingen.
Två av bostadshusen är helt nya och det tredje, som tidigare varit ett kontorshus, har byggts om till bostäder. Totalt inrymmer husen 167 attraktiva lägenheter.
Bildgalleri Lasarettsbacken 5 och Kunskapens Hus
Rätt material på rätt plats
Nyproduktion står för den största delen av byggbranschens klimatpåverkan och Balticgruppen arbetar aktivt för att ta ansvar i frågan genom att tillämpa principen rätt material på rätt plats i sitt arbete.
För bostäderna valde Balticgruppen att behålla den befintliga stommen i kontorshuset för att konvertera lokalerna till bostäder, istället för att riva och bygga nytt, i syfte att minimera klimatpåverkan.
Så här säger Joel Edeblom, byggprojektchef Balticgruppen om valet:
– Vi behöver testa nya idéer och metoder när vi bygger för att göra det så hållbart som möjligt – även om det innebär ett mer komplext projekt. Att använda den befintliga stommen har varit utmanande då vi behövt ta hänsyn till en del fasta parametrar och göra kompromisser längs vägen. Ett exempel är våningsplanens låga takhöjd, som vi fått anpassa oss till under projektets gång.
Han fortsätter:
– Vi tror att liknande ombyggnationer, med fokus på hållbarhet, kommer att bli allt vanligare. Det är nödvändigt för att Umeå ska kunna växa hållbart och nå målet om 200 000 invånare år 2050. Det krävs en gemensam ansträngning och vi behöver vara flera som drar åt samma håll, med en förståelse och samverkan mellan myndigheter, leverantörer och framför allt de som jobbar direkt i projektet. Alla behöver sträva mot samma mål för att säkerställa hållbar utveckling.
Behålla eller bygga nytt – utifrån ett klimatperspektiv
För att säkerställa att utsläppen blev lägre, i och med att stommen återbrukades, gjordes en klimatberäkning enligt Boverkets klimatdeklarationer 2022.
Klimatberäkningen genomfördes av WSP och den visade att klimatavtrycket ungefär halverats tack vare att stommen återanvändes, i jämförelse med att uppföra nya bostäder på ett liknande sätt.
Klicka här för att fördjupa dig i beräkningen.
Förutom att koldioxidutsläppet halverats har andra exempel på återbruk gjorts under projektets gång. Några av dem är:
- Ett sjuttiotal nya tvättställ förvärvades av en branschkollega och dessa har monterats i bostäderna.
- Ett fläktaggregat har återbrukats inom fastigheten.
- Byggkranens fundament, som behövdes provisoriskt under byggtiden, har använts till att tillskapa en allmän mötesplats för umeåborna. Den ligger intill bostadshusen och har fått namnet Hillevis trappa.
Galleri Hillevis trappa
Maria Lindberg, projektledare Balticgruppen, nämner några positiva aspekter så här:
– Kontorshuset stod klart 1958, då som en skola för sjuksköterskor, och flera tidstypiska inredningsdetaljer har därför funnits i byggnaden, såsom husets vackra foajé med kalkstensgolv, tidstypiska snickerier och smidesdetaljer och även konstverk. Dessa har bevarats och förskönar nuvarande inomhusmiljö.
Miljöbyggnad Silver
Alla Balticgruppens nyproduktioner certifieras enligt Miljöbyggnad och de tre bostadshusen ska möta kraven för nivån Miljöbyggnad Silver.
Miljöbyggnad innebär att byggnationerna utförs med högre kvalitéer än de byggregler som styr all byggnation, med omtanke om en förbättrad inomhusmiljö samt lägre energiförbrukning.
Blockhyresavtal med universitetet klart
Umeå universitet hyr de 167 bostäderna på Lasarettsbacken 5 och kommer i sin tur att hyra ut dem till sina internationella doktorander och unga forskare som har behov av korttidsboende, från två månader upp till maximalt två år. Med en förhoppning om att de stannar i Umeå längre än så.
Fastighetsbolaget som står bakom projektet
Det är fastighetsbolaget Gazette som står bakom utvecklingen av projekt Hamrinsberget etapp 1, som omfattar de 167 lägenheterna samt kontorslokaler i Kunskapens Hus. Gazette ägs till 50 procent av Balticgruppen och 50 procent av mediekoncernen VK Media. Balticgruppen förvaltar fastighetsbolaget Gazette.
Läs mer här: https://www.balticgruppen.se/projekt/hamrinsberget/