Klimatberäkning för husen på Lasarettsbacken 5

Det är WSP som genomfört beräkningarna på uppdrag av Balticgruppen.

Husens benämningar

I texten nedan benämns det befintliga kontorshuset, där stommen återbrukats, som hus A. De två nyproducerade husen benämns som hus B och hus C.

Beräkningen jämför klimatpåverkan för hus A med hus B och hus C, för att ta reda på det faktiska klimatavtrycket.

Den tidigare kontorsbyggnaden (hus A) har omvandlats till 99 lägenheter.
Två nya punkthus (hus B och C) har uppförts.

Det här visar utfallet

Utfallet visar att tack vara den konvertering vi gör i hus A halveras klimatpåverkan från ett traditionellt sätt att uppföra bostäder (där en platsgjuten betongstomme som har bärande stålpelare i utfackningsväggar används), vilket är fallet med hus B och C som vi uppfört parallellt med konverteringen.

De beräkningar som WSP utfört visar nedan den totala klimatpåverkan enligt:

Hus A: 127 kg koldioxidekvivalenter per kvadratmeter BTA*
Hus B:250 kg koldioxidekvivalenter per kvadratmeter BTA
Hus C:250 kg koldioxidekvivalenter per kvadratmeter BTA

Dessa beräkningar är baserade på systemgränserna enligt Boverkets nuvarande beräkningsanvisningar och omfattar livscykelskedena A1-A5 (från råvaruförsörjning till bygg- och installationsprocessen). 

Byggnadens livscykel ser ut så här

Illustration från Boverkets hemsida.

Enligt den europeiska standarden delas en byggnads livscykel upp i tre delar: byggskede, användningsskede och slutskede. Bilden ovan visar byggskedets livscykel.

Läs mer om klimatdeklarationens omfattning på Boverkets hemsida.

Resonemang för byggnationer – nu och i framtiden

Sätter vi dessa siffror i ett framtida sammanhang, där byggandets klimatpåverkan tillsammans med andra åtgärder, kommer att behöva bidra till den årliga minskningen om 20 procent för att nå målen inom ramarna för Umeå klimatfärdplan, ger detta projekt oss en bra referens för vad framtida gränsvärden för nybyggda flerbostadshus kommer att betyda. Vi kan konstatera utifrån detta att vi redan idag är på rätt spår och följer utvecklingskurvan mot 2040 inom Umeå Klimatfärdplan, utifrån de sätt vi valt och fått möjligheten att genomföra projektet.

Blickar vi längre fram kan vi konstatera att den beräknade klimatpåverkan för den konverterade byggnaden, hus A, närmar sig nivåer i gränsvärden som kommer att behövs för projekt som ska börja byggas fem år framåt i tiden kring år 2029. 

* BTA avser bruttoarean, vilket är summan av alla våningsplans area.

Mer läsning

Läs mer om Umeå klimatfärdplan på Umeå kommuns hemsida: https://www.umea.se/byggaboochmiljo/samhallsutvecklingochhallbarhet/klimatmiljoochhallbarhet/umeaklimatfardplan/omumeaklimatfardplan.4.5d42dd88183aec45d4d212d.html

Läs mer om Balticgruppens hållbarhetsarbete:
https://www.balticgruppen.se/om-balticgruppen/balticgruppens-hallbarhetsarbete/