Invigning av fotoutställning i Utopia den 7 oktober – allas lika värde lyfts fram

Balticgruppen och kvarteret Utopia stöttar nationell fotoutställning i Umeå centrum för att lyfta fram allas lika värde. Porträtten av nio profiler från Hjälteföreningen pryder kvarteret Utopias fasad, mot Vasagatan. Den 7 oktober invigs utställningen i kvarteret Utopia.

Tillsammans med Visit Umeå stöttar Balticgruppen och kvarteret Utopia en rikstäckande manifestation inför filmpremiären av Det kunde varit vi med Glada Hudik-teatern.

Nio lokalprofiler från Hjälteföreningen i fokus

Initiativet syftar till att uppmärksamma utanförskap och skapa viktig reflektion kring hur vi gemensamt kan bidra till en mer inkluderande miljö – både i vardagen, på arbetsplatsen och i samhället i stort. Som en del av manifestationen invigs en unik fotoutställning i Umeå centrum den 7 oktober, där nio lokala profiler står i fokus.

Fotograf Karl Nordlund har porträtterat lokalpersonligheter från de tolv städer som deltar i den nationella kampanjen.

Resultatet är en storskalig utomhusutställning som lyfter fram allas lika värde.

I Umeå lyfts nio profiler från Hjälteföreningen fram, och deras porträtt kan ses på kvarteret Utopias fasad mot Vasagatan från den 7 oktober till den 31 oktober.

Den 7 oktober invigs fotoutställningen

Invigningen av utställningen äger rum den 7 oktober klockan 12–13, i kvarteret Utopias inomhustorg.

Här får besökaren en inspirerande stund med aktuella samtal, spännande intervjuer och ett roligt träningspass med Hjälteföreningen.

De första 100 besökarna får dessutom en exklusiv biljett till filmpremiären av Det kunde varit vi den 11 oktober.

– Vi är oerhört stolta över att kunna använda Umeås stadskärna för att sprida viktiga budskap om att Umeå är en stad för alla. Utställningen är ett kraftfullt sätt att visa på vikten av inkludering och respekt för varje individs värde, säger Elin Jonsson, centrumledare på Visit Umeå.

– Det kunde varit vi tar oss med på en resa genom vår historia, från invigningen av Rasbiologiska institutet 1922 till de tragiska experimenten på Vipeholmsanstalten. Filmen lyfter fram mörka kapitel i Sveriges historia, men bär samtidigt med sig ett budskap om hopp och framtidstro. Genom att hålla minnet av historien levande kan vi förhindra att den upprepar sig, säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.

Detta händer vid invigningen den 7 oktober:

  • Träningspass med Hjälteföreningen.
  • Presentation av de lokala profilerna som porträtteras i utställningen.
  • Information om Hjälteloppet 2025.
  • Spelare från Ume Flyers berättar om sina förberedelser inför Special Olympics i Turin 2025.
  • Anja Pärson och Filippa Rådin delar med sig av sitt engagemang i Hjälteföreningen.

Läs mer här: https://kvarteretutopia.se/var-med-pa-invigning-av-fotoutstallning-om-allas-lika-varde/