Nu startar tillträdena för bostäderna på Östra Station

Idag markeras en viktig milstolpe för det nya och hållbara området på Östra Station i Umeå. Här påbörjas nu tillträdena för de 78 bostadsrätterna i det arkitektritade huset, designat av Wingårdhs Arkitekter, med sju gemensamma takterrasser. Byggherre till projektet är Balticgruppen, med NCC som totalentreprenör.

Intill tågstationen Umeå Östra och ett stenkast från Norrlands universitetssjukhus ligger det nya och hållbara området Östra Station.

Här har utvecklingen av den första etappen pågått sedan 2021 och den omfattar två hus; ett bostadshus samt ett kontorshus.

Tillträdena för bostäderna påbörjas

Bostadshuset inrymmer 78 lägenheter och unikt för huset är de sju gemensamma takterrasserna som de boende kan nyttja. Terrasserna får olika teman, varav den högst belägna terrassen bland annat har en grillplats.

Alla bostäder är sålda och nu startar tillträdena för de första bostadsägarna.

I entréplan har en Coop-butik samt frisörsalongen Hårizont öppnat.

Bostadshuset med 78 lägenheter.

Ett av Sveriges högsta kontorshus i trä

I grannhuset ligger det nya kontorshuset som har elva våningar, inklusive källare, och de åtta översta består av en trästomme. Det gör att huset blir ett av Sveriges högsta kontorsbyggnader i trä – med sin höjd på cirka 40 meter över marken.

De övre våningarna inrymmer kontoshyresgästerna Skatteverket, Telia, Coop Nord, Norrtåg samt NCC och inflyttningarna sker allt eftersom.

Husets tre nedersta våningarna består av tung stomme, i klimatförbättrad betong. Detta för att möjliggöra etableringen av träningsanläggningen Umeå Sport & Motion, som nyligen öppnat, då betongen ser till att undvika stomljud.

Innan årsskiftet får den sista hyresgästen tillträde – då restaurang Heat öppnar i entréplan.

Projektets betydelse för Umeå

Visionen för Östra Station har varit – och är för kommande etapper – en plats för det enkla, smidiga och hållbara livet.

Allt som behövs ska finns runt husknuten. Det ger människor som besöker, bor eller verkar i området goda förutsättningar att agera hållbart och leva ett rörelserikt liv. Bland annat möjliggörs detta tack vare närheten till centrum och Umeås andra stadsdelar, med tillgängliga cykel- och promenadstråk. Samtidigt som området erbjuder ett brett utbud av livsmedelsbutik, restaurang, rekreation, gym, service och hållbara kommunikationer med mera.

Att koppla ihop centrum med Universitetsstad genom blandstad är Balticgruppens strategi för att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050. Det bidrar projekt Östra Station med.

Klart 2024

I slutet av 2024 är den första etappen av projekt Östra Station färdigställd.

Det är Wingårdhs Arkitekter som ritat husen och de båda byggnaderna ska möta kraven som den svenska miljöcertifieringen Miljöbyggnad ställer. Det innebär högre kvalitéer, exempelvis inom ljud, ljus och ventilation, än de byggregler som styr all byggnation.

Kontorshuset ska certifieras enligt nivån guld, vilket är den högsta nivån, och bostadshuset ska uppnå silver.

Läs mer om projektet här: