Kontorshuset på Strandgatan 24 i Umeå certifieras med Miljöbyggnad Guld

Nu är kontorshuset på Östra Strandgatan 24 officiellt verifierat och därmed certifierat enligt Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta certifieringsnivån. Det innebär dessutom att huset är den första nybyggnationen i Umeå som uppnår guldnivå.

På Östra Strandgatan 24 – med utsikt över den rogivande Umeälven – ligger Balticgruppens kontorshus.

Byggnaden har flera gånger uppmärksammats för sin konstruktion, vilket är en så kallad hybridkonstruktion och innebär att huset uppförts i flera material som betong, stål och massivt trä. Det är tack vare stålkonstruktionen som husets utkragning på närmare tio meter har möjliggjorts.

Uppnår certifieringens högsta nivå

Kontorshuset har uppnått guldnivå på 13 indikatorer och 2 indikatorer har bedömts till silvernivån, vilket ger helhetsbetyget guld.

– Certifieringen är ett kvitto på vårt engagemang för hållbart byggande och att skapa en energieffektiv byggnad, något vi är glada över. Vi hoppas våra hyresgäster på Strandgatan 24 känner en stolthet och att detta kan inspirera fler inom branschen att välja hållbara alternativ, säger Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

En certifiering enligt Miljöbyggnad innebär att byggnaden uppfyller hårdare krav än de allmänna byggreglerna, med fokus på ett förbättrat inomhusklimat, energieffektivitet och minskade driftskostnader.

15 indikatorer mäts, vilka bedöms individuellt och poängsätts. Utfallet leder till ett samlat betyg som sedan avgör vilken certifieringsnivå byggnaden når: brons, silver eller guld.

Guld är det högsta betyget som kan erhållas i Miljöbyggnad. En byggnad som uppnår Guld är genomgående utomordentligt bra på alla bedömda områden. För detta betyg ska brukarna vara nöjda med innemiljön.

Miljöbyggnads krav för att uppnå nivån guld.

Så här säger Balticgruppens driftingenjör Oskar Lundström om certifieringen:

– Att certifiera ett hus enligt Miljöbyggnad är utmanande och ställer hårda krav. En del i processen är att tillfråga kontorshyresgästerna och hur de trivs i sina lokaler. Resultatet har varit positivt och vi är tacksamma över att våra hyresgäster är nöjda med huset, det är givetvis av stor betydelse för oss.

Kontorshuset – först i Umeå att uppnå nivån guld

Utöver själva certifieringen är kontorshuset den första nybyggnationen i Umeå som uppnår den högsta certifieringsnivån; guld.

Mer om Miljöbyggnad Guld för Strandgatan 24

Kontorshuset på Strandgatan 24, med fastighetsbeteckningen Laxen 48, har certifierats enligt Miljöbyggnad Guld, manual 2.2. Verifieringsperioden har pågått i tre år, sedan den sista hyresgästen flyttade in.

Bygganden är ritad av Wingårdhs Arkitekter och stod klar 2019.

Läs mer om Miljöbyggnad här: https://www.sgbc.se/